Slow fashion vládne módnemu priemyslu

Slow fashion - pomalá móda - termín, ktorý sa "pomaly" ale isto začína predierať aj do bežnej reči. Určite ste sa o tomto fenoméne dopočuli aj vy a ak nie, tak my Vám ho teraz máličko priblížime.

Slow X Fast fashion

Už sa Vám niekedy stalo, že ste sa išli len tak prejsť do nákupného strediska, zablúdili do oddelenia zliav obľúbeného módneho reťazca a tam videli tričko za 3 Eura, ktoré sa síce úplne nehodí do vášho šatníka, ale za tie prachy to tam proste nemôžete nechať? A práve takto ste si kúpili vec, ktorú nepotrebujete. Tričko bolo síce lacné, ale tiež je s dosť veľkou pravdepodobnosťou nekvalitné, skoro prestane slúžiť, poletí do koša a bude nahradené ďalším topom s podobným osudom. O tomto kúsku navyše ani neviete, kto a za akých podmienok ho vyrobil a aký má jeho výroba dopad na životné prostredie. Tento krátky príbeh, ktorý poznáme každý, opisuje, ako funguje Fast fashion.

Naproti tomu Slow fashion sa s týmto štýlom nákupu snaží bojovať. Nechce, aby sa zbytočne nakupovali nepotrebné, nekvalitné veci, ktoré vám sa výsledku ani nerobia radosť. Zástancovia pomalé módy dbajú na kvalitu výrobkov, vyberajú tovar od lokálnych producentov a zaujímajú sa o to, kto a ako tovar vyrobil. Je dôležité, aby mal aj výrobok lepší život - látky, z ktorých je vyrobený neničí životné prostredie, je to predávané za férovú cenu a bude vám robiť spoločnosť dlhšie ako jednu sezónu. V prípade, že už si u vás odslúžil svoje, môže sa vďaka svojej kvalite a poctivému spracovania presunúť k novému majiteľovi a slúžiť ďalej. Je to kúsok, pri ktorého výrobe bolo všetkým poctivo zaplatené, neboli porušené ich práva, ani zásady správnych pracovných podmienok. A ešte podporuje lokálny trh.

Prečo je lepšie kúpiť kúsok od slow fashion značky?

Keď si aj vy kúpite tovar, ktoré bolo vyrobené s prístupom pomalé módy, tak si môžete byť istí, že získate nadčasový módny kúsok, ktorý sa na dlhú dobu stane vašim spoločníkom. Získate kvalitu né kvantitu, vaša skriňa nebude praskať vo švíkoch, kvôli oblečeniu, ktoré si na seba rovnako vezmete len raz alebo dvakrát - skrátka nie sme tak bohatí, aby sme si kupovali lacné veci. Kupujete vec, ktorú naozaj potrebujete a skutočne využijete. Podporíte lokálne firmy, ktoré sa snažia o zmenu a férový prístup, ako k zamestnancom, tak k prírode. Váš šatník obohatí originálny kúsok, ktorý len tak niekto mať nebude. Budete vedieť, odkiaľ tovar pochádza a ako bolo vyrobené. A toto všetko vám za to predsa stojí.

My sme sa k hnutiu slow fashion pridali, idete do toho s nami?

V Utopy sme si povedali, že keď už tvoríme všetky naše produkty poctivo, s láskou a usilovnosťou, tak by sme chceli, aby s vami ostali, čo najdlhšie. Chceme, aby naše legíny boli tak príjemné, že už nebudete chcieť nosiť nič iné, a tak by bola škoda, keby nič nevydržali a váš obľúbený kúsok by vás hneď opustil. To vám predsa nemôžeme urobiť .. a tak je naším hlavným pilierom z filozofie slow fashion kvalita. Ďalšie dôvody, prečo sú legíny Utopy tou najlepšou voľbou si môžete prečítať aj v samostatnom článku Prečo legíny Utopy. Vieme tiež, že máme len jednu planétu, a tak sa o nej musíme starať a prevoz tovaru sem a tam jej nie je moc príjemný, takže sa ho chceme vyvarovať. Rovnako tak je nám aj jasné, že spokojný zamestnanec, ktorému nič nechýba, pracuje poctivo, a to sa odrazí aj na produktoch. Naše krajčírky sa s nami teda majú ako v bavlnke. V neposlednom rade je naším cieľom prinášať tiež originalitu, aby ste sa mohli chváliť nielen ochranou prírody a sociálnych štandardov, ale aj dizajnovým oblečením od českých grafikov. Nemyslíte, že Slow fashion stojí aspoň za zváženie?